Arbeidsledigheten tatt av vinden

For to år siden hadde Egersund landets høyeste arbeidsledighet. Den historiske utbyggingen av fornybar energi rundt landets vindkrafthovedstad Egersund, har vært svært delaktig i å snu den trenden.

Fra utkikkspunktet Vardberg, tronende over Okka By, kan man bokstaveligtalt se hvorfor. Og for det lokale næringslivet har Egersund vindpark (112 MW) vært kjærkomment.

– Hovedentreprenør Veidekke valgte den lokale entreprenøren Bertelsen og Garpestad som underleverandør. Som en direkte konsekvens av utbyggingen avlyste man en planlagt permitteringsrunde, sier Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind, som har utviklet og realisert prosjektet.

– Bertelsen og Garpestad har skaffet seg god erfaring og vil nå satse videre på deltakelse i nye vindkraftprosjekter som hovedleverandør. sier daglig leder Øyvind Langemyr.

FACEBOOKAVTALE GA ENDA FLERE ARBEID

Fra Vardberg kan man også se Tellenes Vindkraftverk (160 MW). Sistnevnte er bygget rundt Titanias dagbrudd, utviklet av Norsk Vind og Zephyr, og leverer strøm tilsvarende Altakraftverket til Google de neste 12 årene.

Og snart får disse selskap av Bjerkreim Vindkraftverk (294 MW).

Norsk Vind og det tyske fornybar energi investeringsselskapet Luxcara, som er eier av vindparken, er godt i gang med byggingen, og signerte i midten av mai en 15 år lang kraftkjøpsavtale med Facebook, som skal kjøpe all kraften anlegget produserer.

– For hovedentreprenør Stangeland Maskin vil utbyggingen av Bjerkreim vindpark gi arbeid for rundt 85 personer med en maskinpark på 45 enheter inkludert våre underleverandører. Stangeland har opparbeidet seg omfattende kunnskap og erfaring med vindkraftprosjekter. Det er svært tilfredsstillende at denne kompetansen nå kan brukes på nok et stort vindkraftprosjekt, sier Tore Voster, markedssjef i Stangeland Maskin.

EUROPAS BILLIGSTE NYE KRAFT

Felles for prosjektene, er den unike vindressursen som kombinert med topp moderne teknologi bidrar til Europas billigste, nye kraft, til glede for både forbrukere, næringslivet, fastlandsindustrien og klima.

– Det er ingen annen kraftform som kan konkurrere med norsk vindkraft for øyeblikket. Vindkraften vi og andre bygger ut i dag, har den klart laveste kostnaden i Europa, langt lavere enn hva ny gasskraft har. Dette er i mine øyne en storslagen mulighet for Norge som industrinasjon: Vi kan utnytte våre glimrende ressurser, både til å fase ut fossilt energiforbruk og til å øke industriproduksjonen på en klimavennlig måte. Vindkraften som bygges ut i Rogaland vil produsere like mye kraft som Kårstø gasskraftverket som nå legges ned. Å bytte ut gasskraften på Kårstø med vindkraft sparer klimaet for 1 miillion tonn CO2-utslipp i året, avslutter Skorpen.

Artikkelen er gjengitt fra Norwea

Dokumentet kan lastes ned her ›

Flere nyheter

18/10/2022

RIiktig at vindkraften skal bidra mer til lokal velferd

Regjeringen foreslår nå økt skatt på vindkraft ved å innføre grunnrenteskatt, naturressursskatt, høyprisskatt og en dobling av produksjonsavgiften.