Det skriver Kristoffer Rypdal i sitt debattinnlegg i VG 24. oktober. Rypdal er professor ved UiT – Norges arktiske universitet, og mener Hogne Hongset kommer med gale, lettvinte og useriøse påstander i sitt innlegg i VG to dager tidligere.
Det er regjeringens vedtak om å skrinlegge nasjonal ramme for vindkraft som er forløper for innleggene. Rypdal påpeker at Hongset kommer med gale påstander når han hevder at reduserte utslipp i Tyskland de siste par årene skyldes at kull er erstattet med gass, og at dette er forårsaket av økte kvotepriser. Samt at vindkraft ikke har bidratt til nedgangen, fordi veksten i ny installert vindkraft har vært lavere i 2017 og 2018 enn i foregående år.
Rypdal viser til BP Statistical Review of World Energy som ser på primært energikonsum for olje, gass, kull, solkraft og vindkraft: olje er redusert fra 119 til 113, gass fra 77 til 76, kull fra 71 til 66, solkraft har økt fra 9 til 10 og vindkraft fra 23 til 25. Med dette påpeker Rypdal at nedgangen i kullforbruket kan forklares med økt produksjon av vindkraft. «Siden kullkraftverk har en virkningsgrad på bare førti prosent, vil to Mtoe fra vind produsere like mye elektrisk kraft som de fem Mtoe fra kull» skriver Rypdal, og fortsetter: «Halvparten av utslippsreduksjonene skyldes redusert oljekonsum, men den andre halvparten kan tilskrives økt vindkraftproduksjon».
Les debattinnlegget her.
Regjeringen foreslår nå økt skatt på vindkraft ved å innføre grunnrenteskatt, naturressursskatt, høyprisskatt og en dobling av produksjonsavgiften.