Ny politikk for mer vindkraft

Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen ZERO, oppfordrer Olje- og energiministeren til å komme med en ny plan slik at vindkraftutbyggingen ikke stopper opp etter 2021. Dette gjør han i en kronikk i NRK Ytring 25. oktober.

Kronikken ble publisert som en konsekvens av at nasjonal ramme ble skrinlagt av regjeringen 17. oktober. Selv om nasjonal ramme for vindkraft feilet som prosess for redusert konfliktnivå, mener Marius Holm at kunnskaps grunnlaget og erfaringene nå må brukes til å utforme bedre vindkraftpolitikk. Holm ønsker også at «lokalsamfunnet tar del i både utforming og verdiskaping» i dette arbeidet. Holm legger vekt på at vi vil undergrave muligheten for å løse naturmangfoldkrisen, jo lenger vi utsetter løsningene på klimakrisen.

Tilgang på fornybar energi er avgjørende

Marius Holm skriver i sin kronikk at vi fortsatt har store mengder fossil energibruk som må fases ut i Norge. «Behovet for mer elektrisitet bør dekkes gjennom en kombinasjon av energieffektivisering, oppgradering av vannkraft, noe ny vannkraft, solenergi og en balansert utbygging av vindkraft på land og til havs» mener han, og vi må utnytte de gode vindressursene vi har i Norge.

For å komme videre etter skrinleggelsen av nasjonal rammeforeslår ZERO følgende grep:

1.    Nasjonal ramme som grunnlag for ytterligere innsirkling av områder egnet for vindkraft

2.    Innføring av konsesjonsrunder basert på lærdom fra petroleumsvirksomheten

3.    Innføring av kortere frist for byggestart

4.    Alle konsesjoner må bygge på en konsekvensutredning

5.    Innføring av naturressursskatt og vurdering for innførelse av grunnrenteskatt for vind

«Nå som klimapolitikken endelig virker, nå som fossil energiendelig er i ferd med å tape, må vi ikke gi den kunstig åndedrett ved å stansevindkraft» avslutter Holm.

Les kronikken her.

Dokumentet kan lastes ned her ›

Flere nyheter

18/10/2022

Riktig at vindkraften skal bidra mer til lokal velferd

Regjeringen foreslår nå økt skatt på vindkraft ved å innføre grunnrenteskatt, naturressursskatt, høyprisskatt og en dobling av produksjonsavgiften.