– Vi hadde aldri fått fiber hvis ikke vi hadde fått vindkraftverket

Vindkraftanlegg fører ikke bare med seg grønn kraft og ny industri. De kan også sørge for utbygging av fibernett i områder der dette ellers ville tatt svært lang tid – eller ikke vært mulig i det hele tatt.

– Vi hadde aldri fått fiber hvis ikke vi hadde fått vindkraftverket, sier Kjetil Søyland, grisebonde og grunneier på Søyland utenfor Stavanger. Sammen med flere andre eier han grunnen som vindturbinene i Bjerkreim Søndre Klynge står oppført på. At utbyggingen også ville føre med seg muligheter for fibernett, har Søyland visst lenge. Når man bygger et vindkraftverk, må man nemlig også legge fiber frem til alle turbinene for å kontrollere og overvåke strømproduksjonen. Dermed er det en relativt smal sak å legge til rette for at flere i området kan koble seg til. For Søyland og naboene sin del ble fibernettet en del av hverdagen rett før jul 2020.   

– Vi har hatt elendig internett her, så vi har vært klare for noe annet lenge. Med ADSL-tilkoblingen vi hadde før gikk det så vidt an å strømme en film, sier Søyland.

Film og fjøs

Så langt har seks husstander i nærområdet benyttet seg av muligheten til å koble seg på det nye fibernettet. Søyland forteller at mange av de han har snakket med bruker det raske nettet til underholdning, strømming og surfing. Selv er han glad for muligheten til å digitalisere gårdsdriften på en vesentlig smidigere måte. Foringsautomatene i grisefjøset hans, for eksempel, eller melkerobotene til naboen, kan nå enkelt styres og overvåkes over nettet. – Jeg fikk det til tidligere også, men det virker bedre og er lettere nå, sier Søyland. Der han før var avhengig av mobilt bredbånd, kan han nå håndtere teknologien i grisegården over nettet han har i veggen.

– Så det er veldig nyttig, sier Søyland.

Hyggelig dugnad

– Det er veldig hyggelig å se at avtalene våre har ført til at flere husstander nå får fiber, sier Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind. Det er nemlig ikke bare på Søyland at de nå kan nyte godt av raskere netthastighet. I mars i år koblet nærmere 70 husstander i Heia og Hognedalen seg opp til fiberkabelen i vindkraftverket. I Norsk Vind er man stolte av å kunne gi fibermuligheter i lokalsamfunn der tilkoblingshastigheten lenge har vært lav.

– Å få mulighet til å tilgjengeliggjøre fiber på en enkel måte er givende. Det viser også at vindkraftverkene våre kan bidra med mer enn økt produksjon av grønn energi og rimelig strøm, avslutter Skorpen.

Dokumentet kan lastes ned her ›

Flere nyheter

18/10/2022

RIiktig at vindkraften skal bidra mer til lokal velferd

Regjeringen foreslår nå økt skatt på vindkraft ved å innføre grunnrenteskatt, naturressursskatt, høyprisskatt og en dobling av produksjonsavgiften.